Jagody Goji – czerwony diament

Jagody Goji uważane są za jedne z najzdrowszych owoców świata. Rosną głównie w Chinach, Tybecie i Mongolii. W Azji ich dobroczynne właściwości znane są już od tysięcy lat. Niemal każdy ziołowy preparat ma je w swoim składzie, sami chińczycy natomiast oddają hołd tej znakomitej roślinie. Co roku w Chinach odbywa się kilkudniowy festiwal, który jest poświęcony Jagodom Goji.

Owoce Goji początkowo są zielone, dojrzałe przybierają czerwono pomarańczową barwę. Są słodkie i zwykle mają ok. 2 cm długości. W sklepach najczęściej spotyka się je wersji suszonej, ale mogą być również spożywane surowe. Doskonale sprawdzają się jako dodatek do koktajli, musli, ciastek, batoników zbożowych i innych dań – zup, ryżu czy potraw warzywnych.

Wielu ekspertów żywieniowych uważa, że Goji to najzdrowszy z możliwych naturalny składnik pożywienia. Nie przeprowadzono jednak żadnych poważnych badań na ich temat, więc tak naprawdę nie ma pewności, ile dokładnie cennych substancji zawierają i jaki wpływ mają na nasze zdrowie.

Zwykle uważa się, że główne składniki odżywcze obecne w Jagodach Goji to:

  • witamina C (podaje się, że w 100 gramach jagód jest jej 2500 mg),
  • witamina E,
  • witaminy z grupy B (B1, B2 i B6),
  • aminokwasy (18),
  • składniki mineralne (m. in.: cynk, potas, żelazo, miedź, wapń, magnez, chrom, selen, fosfor),
  • mikroelementy,
  • polisacharydy i monosacharydy,
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (m. in.: kwas omega 6, kwas linolowy i alfa-linolowy, sterole roślinne),
  • karotenoidy.

Ze względu na swoje, podobno wyjątkowo mocne właściwości antyoksydacyjne, owoce Goji nazywane są owocami „młodości” lub „długowieczności”. Dodatkowo pozytywnie wpływają na regenerację komórek oraz chronią przed uszkodzeniami wywołanymi przez wolne rodniki. Zeaksantyna i luteina, zawarte w owocach, mogą wspomagać prawidłowe widzenie. Ponadto Jagody Goji obniżają cholesterol, wzmacniają odporność organizmu – jest to zasługą cynku, polisacharydów oraz germanu. Zawartość błonnika pokarmowego w tych owocach reguluje natomiast układ trawienny i wspomaga jego pracę.

Dietetycy wskazują na korzystny efekt codziennego spożywania 5 – 15 g suszonych Jagód Goji (ok. 70 sztuk). Są one pozbawione toksyczności, ale osoby przyjmujące różnego rodzaju leki powinny zachować ostrożność w ich konsumowaniu, aby uniknąć potencjalnych interakcji między składnikami aktywnymi.

Leave a Comment