Kokosanki – coś na słodko

Składniki:
wiórki kokosowe- 1 paczka
mleczko słodkie skondensowane- 1 puszka
wanilia/olejek śmietankowy
skórki z cytryny/limonki otarte 2-3 łyżki
kakao
skórka z pomarańczy

Przygotowanie:
1. Wiórki przesypać do miski i powoli wlewać mleko skondensowane, wymieszać wszystko tak aby wióry były pokryte/mokre -ale nie za mokre!

2. Dzielimy to na 3 części, do jednej dodajemy olejek śmietankowy/wanilię. Do następnej części skórka z cytryny lub otarta z limonki oraz 2-3 łyżki soku. Do trzeciej części trochę kakao + skórka z pomarańczy (i chilli-opcja).

3 .Następnie łyżką nabieramy porcyjkę i ręka lub druga łyżką formujemy płaskie ‚ufo’ i układamy na wysmarowanej olejem , płaskiej blaszce i do wkładamy piekarnika nagrzanego na 160-170 stopni na około 15 minut.

4. Sprawdzaj czy się nie ‚palą’ po bokach  -jeżeli tak, to zmniejsz temperaturę. Po tym czasie, jak będą złoto -brązowe wyjmij z piekarnika i poczekaj aż ostygną.

Możesz zjeść wszystkie od razu lub możesz je przełożyć do pojemnika czy woreczka i trzymać do 14 dni w lodówce!!