Omlet po tajsku – moc i energia

Składniki : (na jedna osobę)
2 jajka
2/3 małe pomidorki(cherry) lub 1/2 pomidora ( pokrojone)
plasterek lub dwa sera żółtego (obojętnie jakiego)
kawałek cebuli (pokrojonej w kosteczkę)
łyżeczka(mała) sosu sojowego
pieprz i sól do smaku (ale uważaj bo sos sojowy jest słony wiec może wystarczyć)
szczypiorek pokrojony-do posypania
opcja -świeża kolendra/pietruszka zielona -do posypania
opcja – szynka lub kiełbasa

omlet tajski

Przygotowanie:

1. Jajka wbijamy do miseczki, dodajemy sos sojowy i pieprz.
2. Rozgrzewamy patelnię i dodajemy łyżkę oleju lub masła (cała patelnia powinna być pokryta tłuszczem)
3. Wlewamy jajka na patelnie, zmniejszamy ogień i posypujemy to serem, pomidorami i cebulą lub szczypiorkiem i wszystkim innym – do woli!
4. Po chwili sprawdź czy omlet się nie przykleja od spodu -i jak jajko  będzie ‚ścięte’ na górze, delikatnie przewróć na droga stronę! Teraz minutka i gotowe! Omlet w momencie obrócenia na druga stronę ‚rośnie’ jak ciasto…

 

tajski omlet

Omlet po tajsku daje dużo energii i jest przepyszny.

Życzymy smacznego!