Przepis na pesto – zielone – (pesto alla genovese)

Przepis na pesto – zielone – (pesto alla genovese)

Na początek szczypta informacji co to jest to pesto.bazylia

Pesto (pesto alla genovese) zielone – przywędrowało z Genui We Włoszech. Jest to sos, którego głównym składnikiem jest bazylia. Był on tradycyjnie wytwarzany w marmurowych moździerzach, w których ucierano pozostałe składniki takie jak: orzeszki piniowe, sól oraz parmezan lub inny drobno starty twardy ser.

Doskonale nadaje się do chleba, makaronów, sałaty, sera i innych dań. Pamiętajcie, że nie należy podgrzewać pesto, ponieważ bazylia w wysokiej temperaturze nabiera gorzkiego smaku!

Pesto może być przechowywane nawet do jednego tygodnia. Trzeba także pamiętać aby na powierzchni zawsze znajdowała się niewielka warstwa oliwy z oliwek.

Składniki na pesto zielone:

paczka lub garść świeżej bazylii (liście +łodygi)
2 ząbki czosnku
1/3 szklanki oleju zwykłego lub oliwy z oliwy
3 łyżki twardego,ostrego sera-czyli parmezan lub może być inny
sól, pieprz do smaku

Sposób przyrządzenia:

Wszystko wrzucamy do moździerza lub po prostu do blendera i mielimy. Po zakończeniu przekładamy do słoiczka lub innego pojemnika i zalewamy oliwą.

pesto zielone