Świeże zioła w kuchni

Wiosna w Twojej kuchni

Świeże i pachnące zioła w doniczce na stałe powinny zagościć na waszych kuchennych parapetach. Nie tylko będą cieszyć oko, doskonale sprawdzą się jako przyprawa do codziennych posiłków. Warto pamiętać, że zioła wyhodowane w domowych warunkach to przede wszystkim źródło wielu witamin. Najprostszym sposobem na stworzenie domowego ogródka jest zakup wyrośniętych już, doniczkowych ziół. Zachęcam jednak do założenia własnego zielnika od podstaw. Nie trzeba do tego wielkich umiejętności – wystarczy odrobina chęci i szczypta cierpliwości. Satysfakcja gwarantowana!

 

Na początek kilka wskazówek

W domowych warunkach najlepiej sprawdzą się zioła jednoroczne takie jak: natka pietruszki, cząber i majeranek. Z ziół dwuletnich warto posadzić pietruszkę i kminek. Melisa, mięta, oregano, rozmaryn i tymianek pozwolą nam natomiast na wieloletnią uprawę. Podstawą prawidłowej uprawy jest dobranie odpowiedniego podłoża. Pamiętaj, że niektóre z ziół, te o większych korzeniach, wymagają dużych doniczek. I tak np. dla melisy czy estragonu wybierz osłonki o średnicy minimum 20cm. Bazylia i tymianek odnajdą się w płytszych misach.

Pamiętaj, że zioła potrzebują dużo światła (co najmniej 6 h dziennie) i wilgoci. Najlepszym miejscem będzie dla nich nasłoneczniony parapet. Warto zaznaczyć, że zioła potrzebują dużo wilgoci – podlewaj swój „ogródek” codziennie, w chłodniejsze dni, wystarczy dwa razy w tygodniu.

 

Co wybrać?

 Rzeżucha

Nazywana też pieprzycą, jest bogata w łatwo przyswajany jod. Jest również źródłem witamin: A, B1, B2, E, PP, potasu, magnezu i wapnia. Rzeżucha poprawia apetyt i przyspiesza trawienie, ma także właściwości oczyszczające. Jak uprawiać? Rzeżucha najlepiej czuje się w jasnym i ciepłym miejscu. Najprostszym sposobem jest wysianie ziaren na wacie, ligninie lub mokrej bibułce. Przez cały okres uprawy rzeżuchy, który trwa około 1,5 tygodnia nie zapominaj o regularnym podlewaniu – trzeba to robić codziennie. Pierwsze nasiona kiełkują już po 2–3 dniach. Po ok. 7 dniach można już ścinać rzeżuchę i jeść.

Szczypior

To doskonały dodatek do sałatek, twarożku czy zimnych sos. Jest źródłem witaminy A, C i beta-karotenu. Podobnie jak rzeżucha przyspiesza trawienie, ponadto obniża ciśnienie i wzmaga apetyt. Jak uprawiać? Doniczki z cebulą stawiamy w słonecznym miejscu, podlewamy codziennie. Podlewając wodą mineralną przyspieszymy jego wzrost.

Tymianek

Tymianek króluje przede wszystkim w kuchni francuskiej. Ma silny aromat i doskonale sprawdza się jako dodatek do pieczonych mięs i ryb. Ma działanie bakterio- i grzybobójcze oraz wykrztuśne. Używa się go przy kaszlu, dolegliwościach gardła, a także do poprawiania apetytu. Jak uprawiać? Tymianek lubi suche i nasłonecznione miejsca. Liście zbiera się tuż przed kwitnieniem. Uwaga! Tymianek jest wrażliwy na zmiany temperatury.

Bazylia

Jako o przyprawa sprawdza się m.in. do sałatek, zup i białego sera. Poprawia trawienie i ułatwia przyswajanie pokarmu. Powszechnie uważa się, że działa przeciwdepresyjnie, poprawia nastrój i dodaje sił. Jak uprawiać? Bazylia najlepiej rośnie w doniczce, lubi miejsca jasne, ale nie powinno jej się wystawiać na bezpośrednie działanie słońca i wiatru. Podlewać najlepiej w południe.

Estragon

Aromatyczna przyprawa, która doskonale komponuje się z rybami, pomidorami, sałatkami i pieczonym kurczakiem. Estragon bogaty jest w witaminy A, C, jod i sole mineralne. Napar jego liści ma działanie pobudzające i poprawia apetyt. Jak uprawiać? Dobrze rośnie w miejscach jasnych, które nie są nienarażone na bezpośrednie promienie słońca.

Mięta

W pierwszej kolejności kojarzy nam się z właściwościami leczniczymi. Napar z mięty pomaga przy kłopotach z trawieniem. Sprawdzi się także przy przeziębieniach i grypie. Co ciekawe zimna herbata z mięty pomoże uspokoić uciążliwą czkawkę. W kuchni mięta często używana jest do sałatek i sosów. Latem sprawdza się jako orzeźwiający dodatek do lemoniady. Jak uprawiać? Mięta jest bardzo łatwa w uprawie. Lubi słońce, najlepiej rośnie na żyznej, próchnicznej glebie. Jest w pełni mrozoodporna.