Zdrowa dieta cz.1

Jak mówi mądre stwierdzenie „jesteśmy tym, co jemy”. Zdrowa dieta nie oznacza zmiany systemu żywienia na

tydzień czy miesiąc. Taki nawyk powinien trawć przez całe nasze życie. Dzięki temu możemy zahamować
zmiany spowodowane starzeniem się oraz poprawić ogólną kondycję naszego ciała. Wszystko, co spożywamy ma
wpływ na naszą odporność, zachorowalność na choroby układu krążenia i inne dolegliwości związne z naszym
organizmem.

Błonnik jest ważny!

Dzienna optymalna dawka to 35gramów. Jego rola w diecie jest ogromna, ponieważ to ona zapewnia uczucie
sytości, spowalnia proces trawienia oraz wzrost poziomu cukru we krwi. Spożywanie warzyw i owoców pozwala
na utrzymanie go na właściwym poziomie. Dieta bogata w błonnik zalecana jest przedwewszystkim osobom
chorym na cukrzycę, miażdżycę lub otyłość. Przeciwskazanie do stowoania wysokobłonnikowej diety to choroby przewodu pokarmowego oraz żołądka np: zapalenie żołądka, trzustki czy jelit.

Dodatkowe zalety:
– obniża ilości wchłaniania cholesterolu
– obniża ciśnienia tętniczego krwi
– reguluje rytm wypróżnień – zapobiega zaparciom, zwiększa mase stolca, poprawia persytaltyke jeli
– sprzyja rozwojowi korzystnych bakaterii jelitowych
– zmniejsza uczucie głodu
– zapobiega rozwojowi nowotworów układku pokarmowego

Źródła błonnika: warzywa, owoce, produkty zbożowe (musli, niełuskany ryż, pieczywo razowe, kasze, rośliny
strączkowe)

Dlaczego biało jest potrzebne?

To jaką ilość białka potrzebuje nasz organizm zależy od naszego wieku, wzrostu, masy ciała oraz
aktywności fizycznej. Znacznie zwiększa się u osób chorych (infekcje bakteryjne lub nowotwory). Trzeba
zaznaczyć, że białka muszą być dostarczane do naszego organizmu by w pełni zachował swoją funkcjonalność.
Według WHO dzienne zapotrzebowanie na białko do 0,8g/kg masy ciała.

Białka jaj, mleka i mięsa zawierają wysoką wartość bilogiczną, natomiast białka zbóż zaliczamy do grupy o
zawartości niskiej. W budowie białka możemy wyróżnić aminokwasy, które dzielimy na endogenne i egzogenne.
Te drugie nie są wytwarzane przez nasz organizm, dlatego też musimy dostarczać je w spożywanych
produktach. Aby nasza dieta byla dobrze przygotowana musimy pamiętać o tym, by w posiłki łączyć białka
niepłenowartościowe (warzywa, orzechy, ziarna) z białkami pełnowartościowmi ( mięso, ryby, jaja, nabiał)
z tego względu, że białka niepełnowartościowe nie posiadają wszytskich niezbędnych dla naszego organizmu
aminokwasów. Warto wzbogacać podawane dania (zboża, kasze, makarony) nasionami np: orzechy, słonecznik,
sezam czy ziarka z dyni. Poprzez połączenie tych składników wartość bilogiczna białek wzrasta i może przewyższyć naturalną wartość bilogiczną białka zwierzęcego.
Jak zostało wspomniane powyżej białka pochodzenia roślinnego nie zawierają wszystkich aminokasów potrzebnych naszemu organizmowi. Wyjątkiem jest komosa ryżowa, która posiada ich komplet.

komosa ryżowa
Nasz organizm reaguje na obniżony poziom białka podatnością na infekcje i zakażenia. Obniża się masa
ciała oraz osłabieni. Długotrawły niedobór białka prowadzi do wyniszczenia organizmu a skutki mogą być
nieodwracalne. Jednym z pierwszych objawów niedoboru jest wypadanie włosów.

Dbajmy o to by nasza dieta zawierała błonnik jak i wystarczającą ilość pełnowartościowego białka.